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leib,›das geformte, wiegbare Brot‹; auch ütr. auf andere formbare Lebensmittel (z. B.
schmer
›Schmalzballen‹).Wortbildungen:
leibbek
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leiblein
Belegblock:
[Zedekia] lies jm [Jeremia] des tages ein Leblin
[
kuchinCranc
14. Jh.: ;
mütschlyFroschauer
1530: ;
torteEck
1537: ]
brot geben [...] / bis das alles brot in der Stad auff war. so hat der gast macht, sich umbzusehen, so er ein leib brot auf dem tisch find liegen, darvon so viel abzuschneiden.
[Der Beck] Sem͂el / Bretzen / Laub / Spuln vñ Weck / | [...] | Thut man zu Ostern bey mir suchn.
Zu hierschin er sager vnd hans walter 1 sackh korn vnd 13 laub Proth gestolen.
Ebd.
191, 12
: In Bachoffen gelegen, offt Ihr drej oder vir bej sam gewesen sonderlich die lauber genommen [...] hetten Sie Prott vnd anders gestoln [...] Wern vngefer. 10. laib[er] brotts.
Man sol auch backen eyn ieglich pfister 1 wastel umb 3 ₰, 1 leub umb 3 ₰.
man trug auß der stat pulver in brot, also daz man die laib und ander prot innen außholdert und schuben pulver darein.
Bierversucher 2. Brüefmaister 3. [...] Becken über das semelprot 6. [...] Laibpecken 2.
die newen forstmeinster bringen newe gult auf, kesz, ayer, lobe prots und fuͤre und dinste.
vss moͤgent si bachen muͦlscherren, vierenwerdig leip oder zweijenwerdig brot, nach dem alz daz von alter har komen ist.
es wassend gar groß schmerlaib, hett etwan ain laib ℔ 120.
Solle ainer ieden frauen [...] im convent alle wochen zway weisse laiblin oder ain jeger laiblin darfúr und ain mass wein zú iren pfruenden gegeben werden.
haltend in seiner hand ein langes Eysen [...] / damit man pflegt die Layb brots an boͤden zu saͤubern.
[zu jeder Mahlzeit gleich den Herren]
½ achterin weins, [täglich vier]
laibel prot. Kollnig, a. a. O.
192, 11
; Rennefahrt, Recht Laupen ;
Wiessner, Wortsch. Wittenw. Ring.
1970, 113
; Alberus
c ijr
;